Opgeslagen wachtwoorden - use a strong passwordHandig toch als je browser vraagt om je nieuwe wachtwoord op te slaan? Of toch niet?
Als een browser je net bedachte wachtwoord onthoud, log je bij een volgend bezoek gemakkelijk en automatisch in. Lekker snel maar misschien is het toch niet zo heel erg veilig? Niet alleen jijzelf hebt dan toegang tot die website maar iedereen die die laptop of computer werkt kan er dan bij zonder het wachtwoord in te hoeven tikken.
 
 
 
 
 

Overal hetzelfde wachtwoord gebruiken

Sommige mensen gebruiken op elke website hetzelfde wachtwoord om makkelijk in te kunnen loggen. Dat klinkt ideaal omdat je maar één wachtwoord hoeft te onthouden maar het is erg gevaarlijk. We kennen allemaal de verhalen van gehackte computers en virussen. Stel nou dat iemand toegang krijgt tot je computer en naar je wachtwoorden opzoek gaat? Met het gevonden wachtwoord kunnen ze dan op al je websites inloggen, dat is iets wat je natuurlijk niet wilt. Zorg dus dat je browser een veilige plaats is waar niemand je wachtwoorden kan vinden. Wachtwoorden kun je dus het beste op een veiligere plaats opslaan via bijvoorbeeld een Wachtwoord kluis (Password Manager).
 
 
 

Een wachtwoordmanager gebruiken

Een Wachtwoord Manager of 'Wachtwoord Kluis' is een programma dat jouw wachtwoorden veilig opslaat in een soort digitale kluis. Deze kluis beveilig je dan met een lang en sterk wachtwoord of zelfs een hele wachtwoord-zin. Met dit wachtwoord kan je dan vervolgens bij al je andere wachtwoorden. Met deze digitale kluis is het dan gemakkelijk om op elke website , ook zonder het in te tikken, je wachtwoord op te geven en in te loggen.

Het maakt dan dus niet meer uit of een wachtwoord 6 of 60 karakters lang is met hoofd- en kleine letters door elkaar. Deze wachtwoord managers of password managers zijn niet alleen voor de computer beschikbaar maar ook voor smartphones.Ben je dus vaak je wachtwoord vergeten? Of is je computer wel een gehackt? Dan is zo'n password manager (digitale wachtwoordkluis) de juiste oplossing!
 
 

Veel gebruikte wachtwoorden

 
Er zijn diverse wachtwoorden die erg voor de hand liggen en ook veel gebruikt worden. Gebruik je een van de volgende opgeslagen wachtwoorden dan zou je deze het beste snel kunnen wijzigen:
 
 • 123456
 • 123456789
 • qwerty
 • q2w3e4r
 • zaq123wsx
 • geheim
 • password
 

Waar verwijder ik de opgeslagen wachtwoorden in mijn browser?

 Sla je de wachtwoorden toch op in de browser? Wil je weten welke wachtwoorden er zijn opgeslagen of deze verwijderen kies dan voor jouw browser de stappen om je wachtwoorden terug te vinden.
 
 
 
 
 
 
 

Opgeslagen wachtwoorden wissen in Chrome

 1. In Chrome Klik rechtsboven op de knop met de drie puntjes.
 2. Klik op Instellingen.
 3. Klink links op Privacy beveiliging.
 4. Klik op Browsegegevens wissen onder het kopje 'Privacy en beveiliging'.
 5. Klik op het tabblad Geavanceerd.
 6. In het nieuwe venster staat een rijtje met zaken die verwijderd kunnen worden. Zet een vinkje voor Wachtwoorden en andere inloggegevens en klik de andere vinkjes uit.
 7. Klik op Gegevens wissen om alle gegevens te verwijderen.
 

Opgeslagen wachtwoorden wissen in Edge

 1. In MS Edge Klik rechtsboven op het pictogram met de drie puntjes.
 2. Klik op Instellingen.
 3. Kies eventueel een profiel (optioneel).
 4. Klik op Wachtwoorden.
 5. Onder het kopje 'Opgeslagen wachtwoorden' staan alle websites waarbij je na het inloggen toestemming hebt gegeven om het wachtwoord te onthouden.
 6. Klik op de 3 puntjes achter een naam van de website en kies > Verwijderen.
 

Opgeslagen wachtwoorden wissen in Firefox

 1. In Firefox Klik rechtsboven op de drie horizontale streepjes.
 2. Ga naar Opties.
 3. Klik links op het tabblad Privacy en beveiliging.
 4. Scrol omlaag en klik onder 'Aanmeldingen en wachtwoorden' op Opgeslagen Aanmeldingen (saved-logins).
 5. Op de nieuw pagina "Logins & Passwords" is aan de linkerkant een rij met websites te vinden.
 6. Kies een website en klik op Verwijderen (Remove) of bekijk het opgeslagen wachtwoord door op het "oog" naast de puntjes van het wachtwoord te klikken.
 
TIP: In Firefox is het mogelijk om je wachtwoorden te beveiligen met een 'Primary Password' of 'Master Password'. Niet iedereen kan dan meer bij je wachtwoorden zonder dat ene wachtwoord dat alleen jij weet. Meer info op mozilla.org

Opgeslagen wachtwoorden wissen in Safari

 1. In Safari Klik in het menu op Safari, ga naar Voorkeuren.
 2. Klik in bovenin het venster op Wachtwoorden.
 3. Er verschijnt een lijst met sites waarvoor Safari ooit een wachtwoord heeft opgeslagen.
 4. Klik een (of meerdere) sites aan en klik onderin op Verwijder (Remove).
 
Tip: Wilt je alles tegelijk verwijderen? Selecteer de bovenste website aan, houd de Shift-toets ingedrukt en selecteer daarna de laatste in de rij. Kies daarna voor Verwijderen.