firefox quantum browser 2017Op 14 november 2017 werd door Mozilla de nieuwe Firefox browser gelanceerd. Versie 57 van de browser heeft de naam 'Quantum' gekregen en is een flinke update ten opzichte van de vorgaande versie(s). De browser is van de grond af aan opnieuw gebouwd volgens de Mozilla website.
 
 

Layout - de eerste indruk

In de nieuwe Firefox browser valt gelijk de vernieuwde kleurstelling op. Het grijs is ingewisseld voor donker blauw, ook de icontjes hebben net een vernieuwde uitstraling gekregen. Het Firefox logo heeft ook een frisse nieuwe uitstraling gekregen met deze browser .
 
In het menu zit de nieuwe optie "Bibliotheek" (Library). Hier zijn de opties voor de favorieten, browser geschiedenis, download bestanden en de nieuwe optie Screenshots terug te vinden. Alles is gemakkelijker op één plaats terug te vinden.
Screenshots is de nieuwe functie die het gemakkelijk maakt om een schermafdruk (screenprint) te maken van een heel scherm of een deel daarvan zonder Firefox te verlaten. Via de Library zijn de gemaakte schermafbeeldingen terug te vinden en toegangelijk voor gebruik op het web.
 
 

Snelheid

De nieuwe browser is gebouwd om websites sneller te laden en gemakkelijker tussen de tabbladen te kunnen wisselen. Onder de motorkap is de Gecko-engine vervangen door de nieuwe Quantum-engine die de browser 2x zo snel als de eigen versie 52, Quantum is versie 5. Deze nieuwe browser zou zijn en ook sneller dan Google Chrome zijn. Het verbeterde gebruik van CPU cores, de CSS engine en het geheugen moeten voor deze snelheid zorgen.
Met deze nieuwe versie lijkt Mozilla de eerder dit jaar beloofde snelle browser daadwerkelijk in huis te hebben.
 

Speed test

Firefox 57 Quantum Vs Google Chrome Vs Opera | Speed Test

 
De eerste indruk van de nieuwe browser is dus positief te noemen.