Browserchecker

 
 

Het laatste browser nieuws

Voorlopig geen Firefox voor iOS

mozilla firefoxMozilla is niet van plan om met een Firefox-versie voor iOS te komen, iOS is het besturingssysteem van Apple. Dit gaf Jay Sullivan, Senior Vice President bij Mozilla aan. Apple legt enkele beperkingen op waaraan Mozilla zich niet wenst te houden. Mozilla kan zo niet de browser bouwen die het graag zou willen.

 

Apple houd er strenge regels op na waaraan Apps voor hun iOS platform moeten voldoen. Een van deze regels is dat er voor browser gebruik gemaakt moet worden van een Webkit browserengine, dit is een programmeertaal waarop de Safari browser van Apple is gebaseerd. Het gebruik van Javascript wordt hierdoor beperkt doordat alleen de Apple variant van deze engine gebruikt mag worden. Hierdoor zegt Mozilla niet die functionaliteit te kunnen bieden die het zou willen in hun browser.

Voor Android is deze beperking er niet en kan Mozilla wel met de Firefox browser komen zoals ze zelf wensen.

Mozilla is een van de weinige browser software ontwikkelaars die een probleem met deze beperkingen van Apple lijkt te hebben. Eerder kwam Google Chrome en Opera al uit met een browser voor iOS.
Als populair alternatief voor de standaard browser Safari op de iPhone en iPad is er de Dolphin Browser.

Mede door deze keuze is het aandeel op de mobiele markt voor Mozilla slechts 1 procent. Het aandeel van Apple's Safari is vele 10-tallen procenten groter.