Zoeken met Google - Tips en Tricks
Zoeken met Google - Tips en Tricks
Wie gebruikt er nou niet dagelijks Google om wat op te zoeken? Over het nieuws, voor de studie of om wat te vergelijken voordat je wat koopt, iedereen gebruikt wel eens Google om wat op te zoeken. Maar kan je dan altijd vinden wat je zoekt? Kan het zoeken soms niet wat slimmer? Met deze 14 Google-zoektips en -tricks verbeter je snel je zoekresultaten.
 
 

1. Gebruik de google tabbladen


De eerste tip is ook de meest snelle, gebruik de tabbladen in Google Zoeken. Bovenaan elke pagina met zoekresultaten staan tabbladen.
  • Alles
  • Video
  • Afbeeldingen
  • Nieuws
  • Boeken
  • Financieel
Met behulp van deze tabbladen kan je bepalen wat voor soort zoekopdracht je wilt uitvoeren of verfijnen.
Als je afbeeldingen nodig hebt, gebruik dan het tabblad Afbeeldingen. Als je op zoek bent naar een recent nieuwsartikel, gebruikt je het tabblad Nieuws.
Gebruik je deze tabbladen nog niet ga ze dan zeker gebruiken om je zoektijd drastisch te verkorten. Onder de optie "Meer" kan je nog meer opties vinden die het je gemakkelijk kunnen maken.
 

2. Gebruik aanhalingstekens

 Je zoekt iets specifieks? dan kan het handig zijn om je zoektermen tussen aanhalingstekens te zetten. Zoek moet je zoekresultaat de zoektermen precies op die maniet bevatten. Je zoekt dus op een "hele zin" in plaats van losse tref woorden.
Zoek je op:
Bekijk eens wat de verschillen zijn in de zoekresultaten. Zonder de aanhalingstekens mogen de zoektermen in elke willekeurige volgorde voorkomen, met aanhalingstekens moet het in die volgorde zijn.
 

3. Gebruik een plus-teken (+)voor woorden die voor moeten komen

Soms ben je op zoek naar een woord met een dubbelzinnige betekenis. Een voorbeeld is Bank. Wanneer je op Google naar Bank zoekt, krijgt je mogelijk resultaten voor zowel de bank om op te zetten als de bank om je geldzaken te regelen.
 
  • bank +geld
  • bank +zitten
 Bij de eerste krijg je resultaten over banken waarbij je je geldzaken kan regelen, bij de tweede krijg je informatie over sofa's, slaap- of zitbanken.
 

4. Gebruik een dubbele punt om één website te doorzoeken


Wil je naar iets zoeken op een bepaalde website dan kan je met en dubbele punt en de domeinnaam aangeven naar wat je wilt zoeken.
Het kan voorkomen dat je op Google moet zoeken naar artikelen of inhoud op een bepaalde website. De syntaxis is heel eenvoudig en we zullen het je hieronder laten zien.
 
 
Hiermee kan je dus snelzoeken op een bepaalde website ook als de site zelf geen zoek optie heeft. Let wel op dat je na de dubbele punt en de doemin naam geen spatie gebruikt.
Om websites uit te sluiten van de zoekresultaten kan je ook de een min-teken gebruiken:
 

5. Zoek een pagina die naar een andere pagina linkt

Deze Google-zoektip is een beetje onduidelijk. In plaats van naar een specifieke pagina te zoeken, zoekt je naar een pagina die naar een specifieke pagina linkt.
 
 
Dat zal alle pagina's retourneren die linken naar de website browserchecker.nl 
Houd er echter rekening mee dat hoe specifieker het is, hoe minder resultaten je krijgt. We weten dat niet veel mensen deze Google-zoektruc zullen gebruiken, maar voor sommigen kan het erg handig zijn.
 

6. Alleen in de titel zoeken


Met de optie allintitle: kan je naar woorden zoeken die alleen in een titel voor mogen komen.
 
 

7. Vind sites die vergelijkbaar (related) zijn

Dit is een optie die maar weinig mensen kennen de optie related.
Hiermee kan je sites vinden die op je favoriete website lijken. Stel je leest altijd de telegraaf.nl mar wil nu het nieuws eens op een ander website lezen, gebruik dan related.
 
Je vind zo websites zoals telegraaf.nl maar deze website ontbreekt dan in de resultaten. Handig om eens wat ander nieuws te ontdekken.
 

8. Gebruik Google Zoeken om te rekenen

Google Zoeken kan echt berekeningen voor je doen. je kan simpele sommen laten uitrekenen voor je. Niet alles is mogelijk maar als je geen rekenmachine bij je hebt is dit echt handig.
 
  • 6*9-6*3 , Het resultaat is 36 waarbij er ook een rekenmachine te zien is om verder te rekenen.
  • PI , je krijgt de waarde van deze constante te zien, 3.14159265359
 

9. Voeg meerdere zoektermen toe

Er komt een tijd dat Google Zoeken niet de resultaten oplevert die je verwacht. In dit geval is het misschien niet de beste optie om het simpel te houden.
Zoals Google zelf suggereert, is de beste methode om te beginnen met iets eenvoudigs en vervolgens geleidelijk ingewikkelder te worden. Zie onderstaand voorbeeld:
 
Dit zal de zoekopdracht geleidelijk verfijnen om je minder, meer gerichte termen te bieden. De reden dat je niet direct van de eerste poging naar de derde poging gaat, is omdat je misschien mist wat je zoekt door de tweede stap over te slaan.
Miljoenen websites formuleren dezelfde informatie op verschillende manieren; door deze techniek te gebruiken, kan je er zoveel mogelijk doorzoeken om de beste informatie te vinden.
 

10. Gebruik termen die websites zouden gebruiken

Dit is een zeer belangrijke tip. Elke website heeft z'n eigen jargon en gebruik van termen zorg dus dat je deze gebruikt als je naar iets specifieks opzoek bent..
Zoek je naar een Card of naar een creditcard? Bij een Card worden er eerst resultaten getoond van speelkaarten om bijvoorbeeld te klaverjassen. Bij het zoeken op creditcard vind je de resultaten die betreking hebben op Visa en Mastercard.
 
 

11. Google Zoeken heeft snelkoppelingen

Er kunnen een aantal commando's worden ingevoerd om je onmiddellijk resultaat te geven.
Net als het rekenvoorbeeld hierboven, kan Google je direct de informatie geven die je nodig hebt, die bovenaan de zoekresultaten wordt weergegeven. Dit kan tijd en moeite besparen, zodat je niet op een heleboel vervelende links hoeft te klikken.
 
Hier zijn een paar voorbeelden van enkele opdrachten die je in Google kunt invoeren:
  • Weer Amsterdam* – Dit toont je het weer in de opgegeven plaats.
  • Definieer: browser  -  Wat is de definitie van *woord* of Definieer: *woord* – Hiermee wordt de definitie van een woord weergegeven.
  • time *new york* - Dit geeft de tijd weer op de plaats waar je typt.
U kunt elk aandeel controleren door de tickernaam in Google te typen. Als je zoekt op GOOG, worden de aandelenkoersen voor Google gecontroleerd.
Met deze snelle opdrachten kan een zoekopdracht op het web, die meestal uit meerdere klikken bestaat, worden gecomprimeerd tot één enkele zoekopdracht. Dit is erg handig voor informatie die je herhaaldelijk nodig heeft.
 

12. Spelfouten met google oplossen

Zoeken op Google is in de loop der jaren een stuk slimmer geworden. Tegenwoordig hoef je woorden niet eens helemaal correct te schrijven. Zolang het redelijk dichtbij is, kan Google er meestal wel achter komen wat het betekent. Hier zijn enkele voorbeelden:
Als je zoekt op 'Nver Gna Gve Yo Up', gaat Google er automatisch van uit dat je bedoelt te zoeken naar 'Never Gonna Give You Up'. Als jouw spelfout opzettelijk was, geeft Google je de mogelijkheid om in plaats daarvan naar de verkeerd gespelde term te zoeken.
Deze truc is geweldig als je bent vergeten hoe je iets moet spellen of niet helemaal zeker weet hoe iets is gespeld.
 
 

13. Lokaal zoeken

Op zoek naar een winkel of restaurant in de buurt? Doordat google je locatie weet waarvandaan je zoekt is het makkelijk om op een bepaald soort winkel of restaurant te zoeken.
Zoek maar eens op snackbar of supermarkt en zie wat er ini jouw buurt te vinden is.
 

14. Omrekenen van maten en omwisselkoersen

Google Zoeken kan zowel meeteenheden als valutawaarde snel en nauwkeurig omrekenen. Dit kan op verschillende manieren handig worden gebruikt, zoals het controleren van de wisselkoers tussen twee valuta's.
 
Deze opties zijn zeker handig als je op vakantie bent waar ze niet met kilometers, liters of euro's rekenen.
 

Conclusie

Met deze Google zoek tips  maak je gebruik van deze krachtige zoekfuncties. Met behulp van de hierboven beschreven zoek tips kan je van alles en nog wat vinden op het World Wide Web, het internet. Of het nu gaat om het vermijden van Wikipedia voor een opstelproject op school, het vinden van de nieuwste aandelenkoersen of zelfs het vinden van songteksten, er is een manier om Google Zoeken voor je te laten werken.